PASTĂ

Deși fiecare infestare este diferită, șobolanii și șoarecii preferă, de obicei, rodenticidele pe bază de pastă, deoarece sunt ușor de consumat și sunt foarte apetisante. Sunt fabricate din cereale, uleiuri, unt de arahide și diferite arome pentru a produce o hrană cu un conținut ridicat de calorii. Este o formulă moale, de obicei, ambalată în pliculețe de hârtie alimentară, în doze de 10-20-40 g. Este foarte atractivă, de aceea va ține rozătoarele departe de alte surse de hrană. Conținutul lor ridicat de energie le face deosebit de utile pe vreme rece și în timpul sezonului de reproducere. Este cea mai utilă formulă acolo unde sunt disponibile resurse alternative de hrană (cămări, depozite de alimente, locuințe, hoteluri, restaurante, spitale, școli etc).

CUB PARAFINAT

Acest produs este fabricat cu o tehnologie specială, prin extrudare, din făină de grâu de calitate superioară, amestecată cu grâu, ovăz și proteine din lapte, împachetat apoi pe suport de ceară comestibilă. Este prevăzut cu un orificiu pentru a putea fi ușor fixat, imobilizat, ceea ce oferă siguranța de a nu fi târât în alte locuri. Din acest motiv, este recomandat chiar și în industria alimentară sau în agricultură, zootehnie. Blocurile parafinare rămân intacte chiar și atunci când sunt scufundate în apă și sunt ideale în condiții umede, cum ar fi în zonele cu canale de scurgere sau în locuri inundate ocazional. Este cea mai stabilă formulă existentă.

PELETE

Granulele (peletele) sunt fabricate din făină de grâu de calitate superioară, amestecată cu ovăz măcinat, zaharuri, proteine din lapte și grăsimi. Sunt fabricate prin extrudare (presare într-o formă), obținându-se, astfel, o momeală dură, care satisface plăcerea de a ronțăi a șoarecilor/șobolanilor. Sunt semi-rezistente la intemperii, astfel că se folosesc mai mult în interiorul clădirilor, dar și în jurul lor, în stații de intoxicare. Oferă o dietă completă și funcționează bine acolo unde rozătoarele sunt prezente pentru a consuma furaje combinate.

CEREALE IMPREGNATE

Rozătoarelor le plac cerealele. Momeala pe bază de cereale este o soluție eficientă și economică, ce poate fi folosită în spații interioare sau exterioare prin intermediul stațiilor de intoxicare. Aceste produse utilizează grâu întreg de calitate superioară, bobul este decorticat pentru a preveni germinarea, iar substanța activă este aplicată prin cristalizare. Aceste momeli sunt recomandate și deosebit de utile pentru combaterea rozătoarelor în locurile unde cerealele integrale formează baza dietei lor (cum ar fi spațiile de producție, prelucrare și depozitare a cerealelor).

CEREALE + PELETE

Este o momeală combinată din boabe de grâu cu granulație mare (uruială) și pelete, foarte atrăgătoare datorită satisfacerii simultane a instinctului de a roade și plăcerii de a consuma cereale. Este deosebit de eficientă, deoarece șoarecii/ șobolanii au tendința de a îndepărta suprafața exterioară tratată a momelii, dorind să consume numai interiorul bobului. Aceste momeli sunt recomandate și deosebit de utile pentru combaterea rozătoarelor în ferme, silozuri, depozite de alimente, instituții ale statului și locuințe.

INSECTICIDE

SC

Suspensia Concentrată este o formulare, în care particule foarte mici dintr-un ingredient activ solid sunt dispersate în apă. SC-urile au crescut în popularitate datorită beneficiilor precum absența prafului, ușurința de utilizare și eficacitatea în comparație cu alte tipuri de formulări. Pentru a formula un SC stabil, ingredientul activ trebuie să rămână insolubil în orice condiții de temperatură. Majoritatea suspensiilor sunt tulburi sau opace, lumina nu poate trece prin ele.

EC

Emulsia concentrată este un amestec de picături dintr-un lichid (substanță activă) solubil în ulei, într-un alt lichid (solvent) pe bază de petrol și un emulgator (agent de amestecare), fiecare ingredient păstrându-și proprietățile și identitatea. Emulgatorul permite ingredientului activ și solventului să se amestece uniform cu apă înainte de aplicare, formând, astfel, emulsia. EC-urile sunt formulări versatile care pot fi aplicate cu multe tipuri de pulverizatoare. Sunt ușor de măsurat și manevrat. Lasă ușoare urme reziduale pe suprafața plantelor. Aspectul lăptos este specific emulsiei.

P

Ingredientul activ se află la suprafața unui purtător solid, cum ar fi talcul, argila sau bobul de porumb măcinat. Există prafuri gata de utilizare (P), care se folosesc direct pe suprafața tratată, de obicei, în zonele unde se observă circulația insectelor, și există prafuri care trebuie dizolvate în apă, din care rezultă o soluție care se poate întinde prin pendularea suprafeței care trebuie tratată.

WG

Granulele dispersabile în apă (WG) sunt formulări formate din granule care se aplică după dezintegrare și au o dispersie uniformă la diluare în apă. WG-urile devin populare pentru că sunt ușor de manevrat, nu încarcă cu particule de praf, au o stabilitate mai bună și alte beneficii de procesare. Spre deosebire de multe dintre noile molecule complexe de pesticide
care nu sunt solubile în apă, WG-urile pot fi formulate în tipuri tradiționale de formulări pe bază de apă, precum lichide solubile, pulberi solubile sau granule solubile.

AE

Aceste formulări conțin unul sau mai multe ingrediente active în procente reduse și un solvent. Există formulările de aerosoli gata de utilizare (RTU), care sunt, de obicei, unități mici, cu conținut independent, care eliberează pesticid atunci când se declanșează valva duzei. Aceste produse sunt folosite de utilizatori casnici, în zone mici din interiorul clădirilor. Modelele profesionale sunt aparate care conțin între 5 și 10 kilograme de pesticide, sunt, de obicei, reîncărcabile. Aceste formulări sunt utilizate mai ales pentru combaterea insectelor în sere, hambare și depozite, ca și pentru controlul țânțarilor și muștelor în aer liber. Ambele oferă modalități ușoare de a trata spațiile restrânse, dar au riscuri mari de inhalare, iar aerosolii (tancurile) prezintă un risc ridicat de explozie.

RTU

Formulările RTU nu necesită diluare suplimentară înainte de aplicare și au în compoziție substanțe active de concentrație scăzută. Ele constau într-o cantitate mică de ingredient activ (adesea 1% sau mai puțin, per unitate de volum) dizolvată într-un solvent organic. De obicei nu pătează țesăturile și nici nu au mirosuri neplăcute. Sunt utile în special pentru dăunătorii din mediul instituțional și pentru uz casnic.

ME

În această formulare, ingredientul activ (care pot fi particule solide sau picături de lichid) este încapsulat (înconjurat de un strat de masă plastică, amidon sau alt material) și amestecat cu un emulgator pentru a obține emulsia după amestecarea cu apă. Capsulele protejează substanța activă de degradarea rapidă și oferă insecticidului o remanență îndelungată.

GEL

Formulările de tip momeală în gel sunt, de regulă, produse insecticide care se formează atunci când ingredientul activ este amestecat cu un solvent cu rol atractant. Când insectele consumă momeala, ele consumă și ingredientul activ. Gelurile pot fi formulate și în stații de momeală, gata de utilizare. Majoritatea ingredientelor active utilizate în momelile cu gel au acțiune lentă, astfel încât insectele să nu fie afectate imediat de toxicitatea ingredientului activ, permițând insectei să transporte momeala în colonie sau cuib pentru a începe ceea ce se numește „efectul domino”.

GRANULE

O granulă de pesticid este o formulă în care substanța activă este impregnată în materiale organice, cum ar fi nisip, argilă măcinată, stiuleți de porumb, coji de nucă sau altă substanță uscată, solidă, care apoi poate să fie răspândită în perimetrul suprafeței care trebuie tratată. Granule de pesticide sunt similare cu cele sub formă de pudră, diferența fiind că particulele granulare sunt mai grele și mai mari ca dimensiune.

BIO

Tratamentele bio reprezinta alternative naturale de control a bolilor și dăunătorilor folosind produse cu substanțe active naturale, fără utilizarea substanțelor insecticide de sinteză chimică. Tratamentele bio, naturale presupun utilizarea extractelor din plante (de exemplu, crăițele), utilizarea bacteriilor și ciupercilor benefice, care se găsesc în mod obișnuit în sol, utilizarea sărurilor de potasiu sau a capcanelor optice și cu feromoni.