Brodifacoum este cel mai puternic dintre substanțele anticoagulante de generația a doua. Are succes în controlul tuturor speciilor de rozătoare sinantrope, folosindu-se doze mult mai mici decât din alte anticoagulante. Doza medie letală de brodifacoum reprezintă un procent foarte mic din cantitatea de mâncare zilnică necesară unui șoarece/ șobolan. Un șoarece/șobolan consumă zilnic o cantitate de mâncare egală cu greutatea sa, 25 g, respectiv 250g (greutăți medii). Doza letală în cazul brodifacoumului este de 0,2 g pentru șoareci și de 1,4 g pentru șobolani. Din acest motiv, nu este necesară alimentarea continuă a stațiilor, ca și în cazul substanțelor din prima generație. Este singura substanță activă pentru care este valabilă formularea: „produce efect după o singură ingerare”. Nu s-a semnalat rezistență la brodifacoum în rândul niciunei specii de rozătoare. Biodegradarea și descompunerea brodifacoumului în sol sunt lente. Este insolubil în apă și, din acest motiv, nu reprezintă pericol de contaminare a apei.
Cu toate că nu este atât de puternică precum brodifacoumul, bromadiolona poate fi utilizată cu succes pentru a controla chiar și infestațiile încăpățânate de rozătoare. Ucide rozătoarele într-un interval scurt de până la 36 de ore. Este considerată a fi mai ușor acceptată de rozătoare decât majoritatea celorlalte anticoagulante, este mai ieftină decât brodifacoumul și prezintă un risc mai mic pentru mediul înconjurător, fapt pentru care este cea mai vândută substanță activă. Se poate aplica atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirilor, datorită riscului mai scăzut de mortalitate asupra animalelor nevizate. Bromadiolona are efecte chimice și biologice similare cu difenacoum, difethialone și flocumafen. Nu este solubilă în apă și, din acest motiv, nu reprezintă pericol de contaminare a apei. Se degradează ușor în soluri bogate în lut și compuși organici.
Cipermetrin este un piretroid sintetic utilizat ca insecticid pe scară largă, atât în aplicații agricole, cât și neagricole. Se comportă ca o neurotoxină cu acțiune rapidă asupra insectelor. Este degradat cu ușurință pe sol și plante, dar poate fi eficient timp de săptămâni când se aplică pe suprafețe inerte din interior. Expunerea la lumina soarelui, apa și oxigen vor accelera descompunerea acestei substanțe active. Este mai persistent decât tetrametrina și oferă activitate reziduală împotriva insectelor care nu sunt expuse în momentul aplicării.
Piretrinul este un pesticid care se găsește în mod natural în unele flori de crizanteme. În China, este utilizat de mii de ani pentru a controla țânțarii, puricii, muștele, moliile, furnicile și mulți alți dăunători. În războaiele napoleoniene, soldații francezi au folosit florile pentru a ține departe de corp puricii și păduchii. Praful obținut prin zdrobirea florilor de crizantemă întreagă este cunoscut sub numele de pulbere de piretru. Piretrinele au fost înregistrate pentru a fi utilizare în producerea pesticidelor încă din anii ‘50. De atunci au fost folosite ca modele pentru producerea unor substanțe chimice insecticide numite piretroizi, fabricate de om.
Sistemul nervos al insectelor care ating sau mănâncă piretrin este afectat, astfel încât insectele paralizează și, în cele din urmă, mor. Piretrul este deseori amestecat cu un alt produs chimic (un sinergist) pentru a-i crește efectul. Este mai puțin toxic decât piretroidele sintetice.
Cifenotrinul este un insecticid piretroid sintetic. Acest tip de produs acționează puternic prin contact și ingestie și are efect rezidual, aplicabil prevenirii și controlului populațiilor de muște, țânțari și gândaci din locurile publice (precum zona industrială). Are un efect deosebit asupra gândacilor (în special a gândacilor de dimensiuni mai mari) și un impact negativ semnificativ în cadrul comportamentului de roire.
Este unul dintre cele mai populare insecticide de uz casnic recomandate de OMS. Este formulat, în principal, sub formă de aerosoli, lichide pentru aplicații prin pulverizare și concentrate emulsionabile. Datorită fotodegradării rapide și toxicității sale scăzute pentru mamifere. D-tetrametrinul este deosebit de potrivit pentru utilizarea în pesticide de uz casnic și pentru combaterea dăunătorilor din spații de interior. D-tetrametrinul este foarte eficient pentru controlul insectelor zburătoare și, atunci când este formulat în asociere cu substanțe active reziduale, poate fi, de asemenea, utilizat în formulări de pesticide cu acțiune împotriva insectelor târâtoare.
Tetrametrina este un insecticid piretroid sintetic de primă generație cu spectru larg de acțiune. Acționează ca un agent de doborâre rapidă a insectelor zburătoare și târâtoare, prin ingestie sau contact, agitând sistemul nervos al insectelor, ceea ce duce la paralizie și apoi la moarte. Pentru o mai mare eficacitate și pentru a controla un spectru mai larg de dăunători, poate fi coformulată cu sinergiști (de exemplu, PBO) și cu alte ingrediente active (de exemplu, cimetrinin). Se prezintă sub formă solidă, un cristalin de culoare albă.
Deltametrina este un piretroid sintetic care a fost dezvoltat pentru a fi utilizat în diferite culturi, inclusiv bumbac, porumb, cereale, soia și legume, împotriva unui spectru larg de insecte. Deltametrina poate fi utilizată cu succes în spații exterioare precum peluze, grădini ornamentale, terenuri de golf, parcuri sau în interiorul clădirilor, la combaterea dăunătorilor din case sau diferite instituții/clădiri publice. Nu este considerat periculos pentru om, dar este toxic pentru viața acvatică, în special pentru pești. Este foarte eficient în combaterea multor insecte, în special păianjeni, purici, căpușe, furnici, gândaci, acarieni. Deltametrina este, de asemenea, unul dintre cele mai folosite substanțe active a insecticidelor sub formă de pudră pentru combaterea furnicilor.
Starea fizică este solidă, nu are miros și în forma sa cea mai pură se prezintă sub formă de cristale incolore sau albe până la bej- deschis. Acționează prin ingestie și contact, afectând sistemul nervos al insectei. Are stabilitate ridicată atunci când este expusă la aer sau soare.
S-Metopren este un hormon care acționează ca un regulator de creștere atunci când este utilizat ca insecticid. Este un lichid de culoarea chihlimbarului, cu un miros slab fructat. S-Metoprenul nu acționează prin toxicitate directă, nu ucide insectele, din această cauză este considerat un pesticid biologic. În schimb, acesta interferează cu ciclul de viață al insectelor și le împiedică să ajungă la maturitate sau să se reproducă. Rupe ciclul biologic de viață al insectei, prevenind infestarea recurentă.
(PBO) PBO este o substanță de sinteză artificială, care acționează în formulările insecticidelor precum un agent sinergic pentru amplificarea efectului substanțelor active. Este adesea combinat cu piretrine naturale sau piretroizi artificiali. Modul de acțiune a PBO este de inhiba sistemele metabolice ale insectelor care acumulează molecule de insecticid. Ca rezultat, poate crește sensibilitatea insectelor susceptibile la insecticide și poate întârzia și/ sau depăși rezistența mediată de producția îmbunătățită de enzime detoxifiante.
© 2004 – 2022 Competitiv.ro. Toate drepturile rezervate
Webdesign Qubed Agency